Dnes o zřizovatelích | Svazková základní škola Lošbates

Dnes o zřizovatelích

333 dnů

Lehce se řekne zřizovatel školy, ale kdo to vůbec je? Starosta, vedoucí odboru, radní, politik, úředník nebo kdo vlastně? Já dnes budu psát o zřizovatelích naší školy, kterými jsou odvážné starostky a starostové obcí sdružených do Dobrovolného svazku obcí LOŠBATES.

O zřizovatelích se hodně mluví zejména v době, kdy je vyhlášen konkurz na ředitelku či ředitele školy, kdy se ve škole něco děje a mnohdy slýchám o tom, že zřizovatel vlastně škole nerozumí.
Dnes máme krásných 333 dnů do otevření. Víte vůbec, co mají za sebou zřizovatelé naší školy? Kolik dlouhých roků muselo uběhnout od myšlenky mít svoji vlastní školu až k současné stavbě? Neuvěříte, ani když vás budu dlouho přesvědčovat. V roce 2017 vzniknul zmíněný svazek obcí a hned začali všichni intenzivně přesvědčovat o nezbytnosti školy, jednat s úřady, promýšlet místo a podobu školní budovy, vyhlásili architektonickou soutěž, vydali se do soukolí úřadů s cílem získat stavební povolení, začali přemýšlet o tom, co se bude dít ve škole, jak zajistí vzdělávání žáků i čím osloví veřejnost. Dohromady bez přehánění to byl vražedný koktejl, jak nám ovšem potvrdili všichni zřizovatelé, kteří se rozhodli jít podobnou cestou. Průměrná doba od první myšlenky k otevření školy je v České republice okolo deseti let, zjišťovali jsme to u všech zřizovatelů, kteří otevřeli školu před námi. Tedy – pokud mají rodiče v době prvních úvah o škole doma prvňáčka, s velikou pravděpodobností nebude do nové základní školy chodit. Jen tato slova jsou morální obžalobou současných podmínek.

Starostové
Zpátky domů, stavební povolení LOŠBATESU má okolo padesáti razítek. Nikdo nevidí tisíce hodin, stovky jednání, množství slepých uliček vytvářených někdy neochotou, někdy závistí. Jednou snad obyvatelé obcí ocení, že příprava školy musela stát nějaké peníze a že by bez osobního nasazení celého svazku bylo na druhé straně za silnicí na Kutnou Horu stále jen pole. Třeba i ti, kteří ještě před několika měsíci kroutili hlavou nad tím, že obce platí asfaltovou odbočku od hlavní silnice někam do pole, že zařizují přeložku velmi vysokého napětí nad loukou – i ti uznají, že to byly správné kroky. Jistě, velkou část školy platí MŠMT z dotačního titulu spolu s Fondem životního prostředí. Jenže tyto peníze museli také zřizovatelé sehnat, přesvědčit o správnosti záměru a navíc z vlastní kapsy svazku financovat kromě všech dosavadních aktivit také pěkný kus stavby, pohybujeme se v řádech (nejen) desítek milionů korun.
Při rozhovoru pro nejbližší číslo Učitelských novin jsem se vydal proti proudu času a vzpomínal na chvíle, kdy jsem byl sám zřizovatelem nové školy počátkem devadesátých let. Nepotřebuji jakkoli idealizovat minulost, ale tehdy jsme novou školu založili za několik měsíců, zařazení do sítě škol bylo vyřízeno za pár týdnů. Ano, nestavěli jsme nový dům, ale srovnání se stádem řehtajících byrokratických koní je tristní.
Až budete někdy zase slyšet o zřizovatelích škol, přemýšlejte o tom, zdali to nejsou zbytečně černobílá slova. Zřizovatelé naší školy, starostky, starostové a jejich týmy dokázali již dnes nemožné. A to před sebou ještě máme 333 dnů :-)