Veřejná sbírka | Svazková základní škola Lošbates

Veřejná sbírka

Veřejná sbírka V dubnu 2024 proběhlo slavnostní poklepání na základní kámen naší vysněné školy a momentálně je její výstavba již v plném proudu. Jsme moc rádi, že řada z vás také sleduje informace o projektu a výstavbě v obecních zpravodajích, na webových stránkách nebo se chodíte dívat na rychle postupující stavbu.

Máme velkou radost, že se ze snu stává realita. Ale nejde to samo, pro obce naší velikosti je 748 milionů korun, které škola bude stát, obrovskou zátěží. Ano, svými dotacemi pomáhá stát i kraj, ale i tak musíme zaplatit zhruba 130 milionů ze svého. Velkou částku jsme naspořili, ale k tomu si musíme vzít 70milionový úvěr.

Vizualizace Vedle samotné budovy školy je zde řada dalších, z pohledu dotací „neuznatelných výdajů“ jako vodovod a kanalizace, venkovní hřiště, parkoviště, příjezdová komunikace včetně přípojky na Kutnohorskou, přeložka ČEZ a trafostanice za více než 6 milionů, projektový management a tak dále. Naše škola je projektem, který se tu buduje na generace dopředu. Měla by vydržet minimálně 100 nebo 150 let. Budou do ní chodit naše děti, vnoučata a děti našich vnoučat. Nemyslíme si, že jde jen o věc obecních úřadů a starostů, kterou by občané měli sledovat pasivně a zpovzdálí. Je to záležitost nás všech.

Vzpomeňte si, jak vznikalo české Národní divadlo. Lidé se na něj skládali krejcar po krejcaru. Svazková škola LOŠBATES bude takovou naší variací této stavby – podpoří lokální patriotismus, děti už nebudou muset nikam dojíždět, a i díky škole si posílí vazby k našemu regionu a místním lidem. A nejen děti – budova bude sloužit i dospělým, ať už ke sportovnímu vyžití, kultuře či různým kurzům či výuce jazyků.

A škola také pomůže dalšímu pozitivnímu zviditelnění našeho regionu. S tím jsme ostatně začali již nyní, když jsme zde v posledních měsících uspořádali již dvě diskuze pro učitele na téma školství a vzdělávání, hojně navštívené vyššími desítkami pedagogů pocházejících z širokého dalekého okolí od Prahy až po Kolínsko.

Ze všech výše uvedených důvodů jsme se rozhodli požádat o pomoc i vás občany, podnikatele či majitele firem z blízkého i vzdáleného okolí. Víme, že řadě z vás na nově vznikající škole záleží, že jde pro vás o srdeční záležitost. Že jste místní patrioti. Proto vám dáváme možnost na novou školu prostřednictvím transparentního účtu přispět. My sami jsme šli příkladem a přispěli jsme do této veřejné sbírky ze svého po deseti tisících Kč. A nejsme sami – už nyní se nashromáždilo 58 500 Kč. A to jsme teprve na samotném začátku.

Veřejná sbírkaVeřejná sbírka

Všem dárcům z řad občanů i firem jmenovitě poděkujeme mimo jiné na speciální tabuli, která bude trvale umístěna ve foyer nové školy.

Transparentní účet naleznete na tomto internetovém odkazu: https://www.kb.cz/cs/transparentni-ucty/131-2581260247. Je tam možné sledovat, kdo a kolik přispěl. Číslo účtu je 131-2581260247/0100.

Děkujeme vám předem za pomoc tomuto nejdůležitějšímu projektu, který v našich obcích za poslední desítky let vzniká.

S úctou
Josef Řehák, předseda svazku LOŠBATES a starosta Louňovic
Josef Kučák, starosta Štíhlic
Eva Poliačiková Šmoldasová, starostka Tehovce
Martina Vedralová, starostka Svojetic